Bunların toplamda 15i geçmeyen, az sayıda gemiden ibaret olduğunu yazan gazete, bunun hassas bir politik mesele olduğunu ve bu şekilde ele alınmakta olduğunu ifade etti.
Bu gemilerden 10 tanesinin Malta bayraklı gemiler olduğunu, ancak başka Avrupa ülkelerinin bayraklarına sahip gemilerin de kayda geçirildiğini ifade eden gazete, elindeki bilgilere dayanarak, bunların Malta bayrağı taşıyan gemiler olduğunu, bununla birlikte, bunların çoğunluğunun Türk çıkarlı şirketlere ait gemiler olduklarını da belirtti.
Meselenin şu an Rum hükümetinde büyük bir endişeye neden olmadığını, bununla birlikte konunun halihazırda Maltanın yetkili kurumlarının önüne konduğunu kaydeden gazete, Güney Kıbrıs, Yunanistan ve Malta arasında kısa süre önce gerçekleştirilen üçlü denizcilik toplantısı çerçevesinde Güney Kıbrısta bulunan Malta Denizcilik Bakanı Ian Borgun, ülkesine dönmesiyle birlikte konuyu araştırmaya başlamasının beklendiğini belirtti.
Maltalı bakanın; bunun akabinde, alınması gerekli önlemler ortaya çıkması halinde, Rum Yönetimi makamlarını bu hususta bilgilendireceğini kaydeden gazete, yetkili Rum makamların ise durumun kontrol altında olduğunu ve konunun yakından takip edildiğini söylediklerini iletti.
Herhalükarda, bunların deniz hukuku ile Kıbrıs Cumhuriyetinin kara sularındaki egemenliğinin ihlal edildiği durumlar olduğunu iddia eden gazete, sözde Kıbrıs Cumhuriyetinin, limanlar üzerindeki egemenliğinin desteklenmesi ve korunması için, Kıbrısın kuzeyindeki yasadışı limanları kullanan gemilere bazı kısıtlamalar getirdiğini anımsattı.
Bu arada gazete, Rum Denizciliğinin Avrupada 3üncü, dünya sıralamasında ise 11inci sırada yer aldığını ekledi.