Üçüncü Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrısta müzakerelerin 50 yıl uzamasından zarar gören tarafın Kıbrıslı Türkler olduğuna işaret ederek, federasyonda ısrar etmenin anlamı olmadığını belirtti.
Artık eski süreçlerin benzeri müzaekerelere başlanmaması gerektiğini belirterek, Guterres Çerçevesinde görüşmelere başlamayı kabul etmenin son derece yanlış olacağını kaydeden Eroğlu, Türk tarafı önce ambargo ve izolasyonların kalkmasını istemeli, aksi takdirde hiç bir sürece katılmayacağını, katkı koymayacağını açıkça deklere etmelidir dedi.
Beyrutta 3 Haziran 1968de başlayan Kıbrıs tolumlararası müzakereleri, 50nci yılını tamamladı. Kıbrıslı Türk ve Rum liderler, geçen yarım asırlık süreci Türk Ajansı-Kıbrısa değerlendirdi.
SORUNUN ÇÖZÜLMEMESİNİN NEDENİ, RUMLARIN BİZİ AZINLIK OLARAK GÖRMESİ
Derviş Eroğlu, müzakerlere başlandığında 30 yaşında olduğunu ve ihtisas yapmak üzere eşi ve kızlarıyla Ankaraya gitmeye hazırlandığını belirterek, Ben o zamanlarda da halkın genelinde bir anlaşma umudu görememiştim. Verilen mücadeledeki esas hedef bağımsızlığımızı elde etmekti dedi.
Kıbrıs müzakerelerinden bu kadar uzun süre sonuç alınamamasının nedenini anlamak için adanın etrafında neler olduğuna, hangi devletler bulunduğuna ve ne gibi sorunlar yaşandığına bakılması gerektiğini kaydeden Eroğlu, şöyle devam etti:
Tarihi iyi bilmek, tarihsel olayları sebep-sonuç ilişkisiyle değerlendirmek şart. Kıbrıs konusunun temelinde Yunanistanın yayılmacı hayalleri vardır. Bazı ülkeler de bundan istifade ederek, Kıbrısa kendi çıkarları doğrultusunda şekil vermek istemişlerdir. Örneğin, kimi tarihçilere ve bizim kimi önde gelen siyasilerimize göre, İngiltere 2nci Dünya Savaşından sonra adayı eski sahibi, Osmanlı İmparatorluğunun varisi pozisyonundaki Türkiyeye vermeliydi. Rahmetli UBP Eski Genel Başkanı, Eski Meclis Başkanı, 1959-1960 görüşmelerinde yer alan Osman Örek bu görüşteydi. Rumlara göre ise, İngiltere, self determinasyon hakkı gereği 1950 yılında yaptıkları plebisiti ve oradan çıkan Enosis sonucunu kabul etmeli, ada Yunanistana bağlanmalıydı.Ancak İngiltere ne yaptı? Türkiye, Yunanistan ve kendisini de işin içine sokarak, 1960 Kıbrıs Cumhuriyetinin kurulmasını sağladı. Bu arada kendisi de adada iki tane üs elde etti. Bugün hala,100 mil karelik bir alanda egemenliği var.
STATÜKONUN DEVAMI HALA İŞLERİNE GELİYOR
Derviş Eroğlu, 1968den bu yana Kıbrıs meselesinin çözümlenmemesinin sebebinin, Rumların Kıbrlıslı Türkleri azınlık olarak görmesi olduğu kadar, bazı büyük devletlerin Rumların bu saçma düşüncelerine, gerçeklere rağmen ses çıkarmamaları olduğunu vurguladı.
Eroğlu Oysa çıkıp, doğruyu söyleseler ve gereğini yapsalar, sorun çözülecek ama bu işlerine gelmiyor. İşlerine gelmediği için de Kıbrısta iki halk ve iki devlet var. Kıbrıs Türkü bir azınlık değildir. Kıbrıs Türklerinin devleti de en az Rumların Kıbrıs Cumhuriyetini silah zoru ile gasp ederek oluşturdukları devlet kadar meşrudur demiyorlar. Neden? Bunun ABD, İngiltere ve Rusya açısından farklı yanıtları vardır ama sonuçta hepsi aynı kapıya çıkar: Statükonun devamı hala işlerine geliyor. Türkiyenin güçlenmesini, Türkiyenin Kıbrıs sorunundan kurtulmasını, Kıbrıs Türk tarafının olası bir çözümle Rumlarla siyasi eşit bir ortak haline gelmesini istemiyorlar. Mesela İngilizler Kıbrıs konusu çözülürse İngiliz üslerinin tartışılır hale geleceğinden korktuğu için mevcut durumun devamından yana sinsi bir tavır ortaya koymuş olabilir şeklinde konuştu.
HİÇBİR BAŞLIKTA SAMİMİ DEĞİLLER, HEDEFLERİ GARANTÖRLÜĞÜN KALKMASI
Derviş Eroğlu, Rum tarafının müzakere başlıklarından hiçbirinde samimi, yapıcı ve Kıbrıslı Türklerin haklarını gözeten bir anlayış içinde olmadığını belirtti. Eroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
Yönetim ve Güç Paylaşımı, Ekonomi, AB, Vatandaşlık, Toprak ve Mülkiyet, Güvenlik ve Garantiler konularında ciddi sorunlar vardır. Ama bana göre Rumların asıl hedefi Türkiyenin adaya tek yanlı müdahale hakkını da içeren garantörlük anlaşmasını sıfırlamaktır ve bu sürecin tıkanmasının başlıca sebebidir. Kıbrıs Türkü bilmelidir ki güvenlik olmadan alacağımız hiç bir hakkın anlamı ve değeri yoktur. Bizim için yegane güvence ise Türkiyenin etkin ve fiili garantisinin devamıdır
ONLARIN KAFASINDAKİ ÇÖZÜM, TÜRK ASKERLERİNİN ADADAN ÇIKMASI
Rum tarafının, Annan Planında olduğu gibi, Crans Montanada da çözümü bir kez daha reddettiğini kaydeden Eroğlu, 28 Mayıs 2004te BM Güvenlik Konseyine sunulan Annan raporunda belirtildiği gibi, çözümü reddeden Rumların kafalarında oluşturdukları bir çözüm olduğunu ve bu çözüme kadar her türlü öneriyi reddetmeye devam edeceklerini kaydetti.
Eroğlu, Onların kafasındaki çözüm, Türk askerinin adadan çıkarıldığı, Türkiyenin garantörlüğünün sıfırlandığı, 1974 öncesine dönüşün önünün açıldığı çözümdür. Bunu elde edecekleri bir çözüm şekli ortaya çıkmadığı sürece tüm süreçleri çökerteceklerdir. Dünya mademki kendilerine bir yaptırım uygulamıyor, Kıbrıs Türkünü cezalandırmaya devam ediyor, neden bunu yapmasınlar ki? dedi.
FEDERAL ÇÖZÜM, DIŞ DÜNYANIN ORTAYA ATTIĞI BİR GÖRÜŞ
Federal çözümün Kıbrıs Türkünden ziyade dış dünyanın ortaya attığı bir görüş olduğunu kaydeden Eroğlu, Denktaş ve Klerides yüzde yüz olmasa da federal bir çözüm olsun şeklinde bir mutabakata varmıştı. Bunu Makarios reddetti. Bizde ise, siyasallaşma olduktan sonra sol geçinen bazı partiler federasyona yapıştı. Devlet kurduğumuzda bunun hata olduğunu söylediler, federal çözüm tek çözüm yoludur inancını yaymaya çalıştılar şeklinde devam etti.
AYNI POLİTİKADA, FEDERASYONDA ISRAR ETMENİN ANLAMI YOK
3. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, politikaların günün koşullarına göre değişebileceğini ve değişmesi de gerektiğini belirterek, şöyle devam etti:
50 senedir görüşüyoruz bir yere varamıyoruz. Biz hala federasyon olmazsa olmazdır demeye devam mı edeceğiz? Böyle devam edilirse ne üzerimizdeki ambargolar kalkar, ne de adımlarımız dünya tarafından kabul görür. İzlediğiniz politikadan zarar gören sizseniz bunu sizin değiştirmeniz gerekir. Müzakerelerin 50 yıl uzamasından zarar gören taraf kim? Kıbrıslı Türkler. Demek ki aynı politikada, federasyonda ısrar etmenin anlamı yok
GUTERRES ÇERÇEVESİNDE GÖRÜŞMELERE BAŞLAMAYI KABUL ETMEK SON DERECE YANLIŞ
Artık eski süreçlerin benzeri süreçler içine girilmemesi gerektiğini kaydeden Eroğlu, Guterres Çerçevesinde görüşmelere başlamayı kabul etmenin son derece yanlış olduğunu ve böylesi bir sürecin Kıbrıs Türküne kazandırmayıp kaybettireceğini belirtti.
Eroğlu, Türk tarafı önce ambargo ve izolasyonların kalkmasını istemeli, aksi takdirde hiç bir sürece katılmayacağını, katkı koymayacağını açıkça deklere etmelidir. Eğer bir süreç başlayacaksa bu kısa sürede sonuç alınacağı konusunda baştan uzlaşılan ve ilan edilen ucu kapalı bir süreç olmalıdır. Rum tarafının görüşme sürecini bizim haklarımızı gasp etmek için kullanma taktiğine daha fazla boyun eğilmemelidir ifadesini kullandı.
ANASTASİADİSİN ÇANTASINI TOPLAYIP ÇIKTIĞI ANI UNUTAMAM
Derviş Eroğlu, Kendisinin yürüttüğü müzakerelerde Rum Lider Anastasiadisin çantasını toplayıp, aniden masayı terk etmesini unutamadığını belirtti.
Eroğlu Rum lider Anastasiadis, 24 Temmuz 2014teçantasını toplayıp masadan kaçtı. Bu anıyı unutamam. Sebebi neydi? Rum lider, tıpkı son zamanlarda olduğu gibi, BM parametrelerini ve önceleri varılan yaklaşımları kendi istediği gibi yorumlayarak, bana empoze etmeye çalışıyordu. Bense sakin bir şekilde kendisini dinliyor, parametrelerin bize göre ne anlama geldiğini izah ediyordum. Birden kalktı ve arkadaşlarına dahi bir şey söylemeden masadan kaçtı dedi.
RUM LİDERLER, MÜZAKERE MASASINDA BİRBİRİNDEN FARKLI DEĞİL
Rum liderlerin, Kıbrıs konusunun çözümünde birbirlerinden özlü bir farkı olmadığını, tümünün de Kıbrıs Türkünü azınlık olarak gördüğünü kaydeden Eroğlu, Tümü de Türkiyenin güvencesinden bizi yoksun bırakıp, 1974 öncesine dönüş hayali içindedir dedi.
YARINLAR KKTCNİNDİR
3. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs Türk halkının KKTCye dört elle sarılması gerektiğini çünkü en büyük güçlerinin devletleri olduğunu belirtti.
Eroğlu, Türkiyenin etkin ve fiili garantisinin sona ermesine ne Türkiye, ne de KKTCnin asla izin vermemesi gerektiğini kaydetti.
Ekonomik, sosyal sorunlarımız var olabilir ama bunlar var diye devlet olgusundan, egemenlikten, özgürlükten, güvenlikten taviz verilemez. Ben halkımızın zaman içinde gerçekleri gördüğüne, Rumlarla bugünkü gidişatla bir anlaşma olamayacağını anladığına eminim. Yarınlar KKTCnindir. Yeter ki birlik, beraberlik içinde olalım ve KKTCnin refah seviyesini yukarılara çekelim
Haber: Rahme Çiftçioğlu
Fotoğraf: Süleyman Önal
KAYNAK:TAK ÖZEL DOSYA-