Politis gazetesindeki haberde, Avrupa Birliğinin Türkiyeyi Güney Kıbrıs ve Yunanistan karşısındaki tutumunu değiştirmeye çağırdığını, aynı zamanda Kıbrıslı Türklere atıfta bulunulmadan, Kıbrıs Cumhuriyetinin egemenlik haklarına destek belirtildiğini yazdı.
Gazeteye göre, ABnin 27 ülkesinin tezini yorumlayan Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk ise açıklamasında, Rum Yönetimi ile Yunanistanı destekleyerek, Türkiyeden Ege ve Güney Kıbrısın sözde Münhasır Ekonomik Bölgesi (MEB) içerisindeki faaliyetlerini hemen durdurmasını istedi.
Tusk, Güney Kıbrısın sözde MEBindeki araştırmaları konusunda ise Kıbrıs Cumhuriyetinin doğal kaynaklarıyla ilgili araştırma yapma ve bunlardan istifade etme konusunda mutlak hakkı bulunduğunu ve bu hakkın, AB hukuku ile BMnin Deniz Hukukundan kaynaklanmakta olduğunu savundu.
Gazete, açıklamada Kıbrıslı Türklerin haklarına atıfta bulunulmamasının ise dikkat çekici olduğunu ifade etti.
Öte yandan gazete Türkiyeye Sert Mesaj- Varna Türkiyeye Bağlı- ABden Net Kınama- Lefkoşa Memnun başlıklarıyla iç sayfadan da yer verdiği haberinde, Avrupalı liderlerin Türkiyenin Kıbrıs ve Yunanistan karşısındaki tutumunu net bir şekilde kınadığını öne sürdü.
Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile Yunanistan Başbakanı Aleksis Çiprasın bu ortak Avrupa tutumunun şekillenmesinde katalizör rol oynadıklarını kaydeden gazete, Anastasiadis ile Çiprasın özellikle Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusktan büyük destek aldıklarını belirtti.
Gazete Avrupa Konseyi Başkanı Tuskun dün Brükselde gerçekleştirilen gayri resmi görüşmenin ardından söylediği gibi, Türkiyenin yasadışı ihlallerinin bu kadar net bir şekilde kınanması ve Varna toplantısının Türkiyenin tavrıyla ilişkilendirilmesiyle birlikte, Avrupa-Türkiye ilişkilerinin, artık her şeyin Tayyip Erdoğanın tutumuna bağlı olacağı bir döneme girmekte olduğunu ileri sürdü.
Gazeteye göre, Türkiye Cumhurbaşkanının Avrupa tutumu karşısındaki tepkilerinin yoğun olacağı tahmininde bulunan diplomatik kaynaklar ise, Ankaranın Ege ve Kıbrıstaki durumun tırmandırmasını ise ihtimal dışında bırakmıyor.
Gazete, Brükselde Erdoğanın bu görüşmeye önem vermesine rağmen, Avrupalılara tepki olarak, en nihayetinde Varnaya gitmemeye karar verme gibi uç bir tutum sergilemesinin ihtimal dışında bırakılmadığını belirtti.
Avrupalı diplomatların Varnadan önce gerçekleştirilmesi planlanan bir sonraki zirve toplantısında, Türkiye Cumhurbaşkanıyla bir görüşme yapılmasına dair koşulların uygun olup olmadığı konusunda yeniden bir durum değerlendirmesi yapılacağı tahmininde bulundukları kaydedildi.
Gazete, Başlıca hedefin, Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker ile Konsey Başkanı Donald Tuskın Varnada Erdoğan karşısında sert bir çizgi muhafaza etmeleri için ortak ve net bir çerçeve şekillenmesi olduğunu iddia etti.
Erdoğan ile görüşmenin iptal edilmesinin istenmediği ancak bunun net bir açıklama yapılması için kendisine fırsat teşkil etmesinin istendiğini yazan gazete, her şeyin Erdoğanın tepkilerine bağlı olacağına vurgu yaptı.
Gazeteye göre, ABye başkanlık eden Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov ise liderlerin dünkü görüşmelerinin sonlanmasından önce yaptığı açıklamada, Varna toplantısının oldukça zor bir toplantı olacağını ifade etti.
Brükselde dün yapılan görüşmelerde Avrupalı liderler ile Avrupa kurum liderlerinin Güney Kıbrıs ve Yunanistana tam desteğine işaret eden gazete, Güney Kıbrıs açısından Tuskın ifade ettiği tezlerin oldukça net olduğunu belirtti.
Güney Kıbrısın AP Başkanı Antonio Tajani ile Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogheriniden aldığı desteğin net olduğunu da kaydeden gazete, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çiprasın Avrupa-Türk ilişkilerinin üye devletlerin egemenlik haklarının ihlal edilmesiyle ilerlemesinin mümkün olmadığı ve Türkiyenin Ege ve Doğu Akdenizdeki uluslar arası hukuka saygı göstermekle yükümlü olduğuna dair açıklamasına yer verdi.
24.02.2018 16:08:00