TARIM VE DOĞAL KAYNAKLARA 289 MİLYON 516 BİN 700 TL

Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nde 289 milyon 516 bin 700 TL olarak öngörülen Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı bütçesi görüşülerek oy çokluğuyla kabul edildi.

Bütçe görüşmesine Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali’nin yanı sıra, bakanlık bürokratları da katıldı.
Bütçe üzerine ilk sözü Komite Başkan Vekili, UBP milletvekili Ersin Tatar aldı. 
TATAR
Komite Başkan Vekili Ersin Tatar, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı bütçesinin önemine işaret ederek, hükümet programı içinde sıkı hedefler olduğunu söyledi. 
Tatar, Tarım Bakanlığı uhdesinde yer alan su projesinin önemini vurgulayarak, su projesinin yönetiminin nasıl olacağını merak ettiklerini, tarım alanlarına suyun dağıtımının nasıl olacağını öğrenmek istediklerini kaydetti. 
Hal Yasası konusunun önemine işaret ederek, bunun çeşitli sebeplerle geciktiğini, bu konunda ne yapılacağını ilgili bakana soran Tatar, Genel Tarım Sigortası Fonu’nun daha uzun vadede gelişebilmesi için neler yapılacağını da sordu. 
Tatar, bu konuda reform olacaksa, ciddi tedbir alınması gerektiğini de sözlerine ekledi.  
ÇAVUŞOĞLU 
UBP Milletvekili Nazım Çavuşoğlu, bütçenin bir an önce geçirilmesinin önemine işaret ederek, temennilerinin her bakanlık ve hükümetin, görevi aldığı yerden daha ileriye taşıması olduğu kaydetti. 
Ülke standartlarının, AB standartları seviyesine getirilmesi için çalışmalar yapılması gerektiğine dikkat çeken Çavuşoğlu, ülkenin hiç kimsenin söylediği kadar kötü durumda olmadığını belirtti. 
Küçükbaş hayvancılığın geliştirilmesinin olmazsa olmaz olduğunu dile getiren Çavuşoğlu, hayvan hastalıkları ile mücadele konusunda da hedefin doğru olduğunu söyledi. 
Çavuşoğlu, TÜK’ün içinde bulunduğu duruma da değinerek, siyasetin kurumu bu duruma düşürdüğünü, kurumun kapatılmaması, yaşatılması gerektiğini söyledi. Çavuşoğlu, bakanlığı döneminde TÜK ile ilgili koymayı istediği fonu tüm siyasi partilerle paylaştığını ancak dava edildiklerini, bunun da sıkıntı yarattığını kaydetti. 
Çavuşoğlu, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali’nin su alanında iki yıl bir gelişme yaşanmadığı, zaman kaybedildiğine yönelik söylemlerini eleştirerek, yapılan işleri sıraladı. 
TAÇOY
UBP milletvekili Hasan Taçoy, Avrupa Birliği ile uyum doğrultusunda Hayvan Sağlığı Uyum Yasası, Hayvan Refahı Yasası’nın geçirildiğini, Hayvancılık ve Veteriner Dairesi’nin görev ve sorumluluklarının, verdiği hizmetlerin ayrıştırılması gerektiğini belirtti. 
Taçoy, geçen yıl hayvan hastalıkları ile mücadele konusuna ayrılan bütçenin bu bütçe döneminde ayrılmamasını eleştirdi. 
TÜK ve SÜTEK’in durumunun 2000 yılından beri sürekli konuşulduğunu söyleyen Taçoy, bu konuların sonuçlandırılmasını istedi.
ŞAHALİ 
Konuşmacıları yanıtlayan Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali, suyla ilgili yapılan anlaşmalara değindi. Şahali, görevi devraldıktan sonra su konusunda yapılması gerekenlerin yapılmadığını gördüklerini söyleyerek, geç kalmışlığın söz konusu olduğunu, tarım suyu uygulama projesi ile ilgili gerekenlerin gerçekleştirilmediğini belirtti. 
Şahali, tarımsal amaçlı suyun kullanımı ile ilgili başlatılan tünel inşasının, KKTC makamları üzerine düşeni yapmadığından Devlet Su İşleri tarafından yürütüldüğünü, bu durumun anlaşmaya aykırı olduğunu söyledi. 
Hal Yasası’nın geçildiğini ancak belediyelerin hal yapacak bütçesi olmadığını dile getiren Şahali, tamamıyla kayıt altına alınmış bir tarım sektörünün oluşmasının sürdürülebilir olduğunu, bu yönde çalışmalar yapacaklarını ifade etti. 
Şahali, hayvansal hastalıkların eradikasyonu konusunda AB’den ve TC’den destek alındığından bütçede pay ayrılmadığını söyledi. 
CYPFRUVEX’in özelleştirilmesi hedefiyle Ekonomi ve Enerji Bakanlığı’na bağlandığına ilişkin görüşün gerçeği yansıtmadığını dile getiren Şahali, Orman Dairesi’nin bakanlık bünyesine yeni katıldığını, kamu menfaatini güden bir daireye dönüştürme amacında olduklarını ifade etti. 


01.03.2018 19:45:00