Sahurda ve iftarda nasıl beslenmeli?

11 ayın sultanı Ramazan, 16 Mayıs´ta başlıyor. Bu ayda da yeterli ve dengeli beslenmenin sürdürülmesi gerekiyor.

Ramazan ayında normalde üç olan öğün sayısı ikiye düşüyor. Bu ayda sadece sahurda ve iftarda besin tüketiliyor.

Aile hekimi Dr. Mehmet Uçar, yeterli ve dengeli beslenmenin Ramazan’da da sürdürülebilmesi için günün oruç tutulmayan bölümünde en az iki öğünü tamamlamak gerektiğini söylüyor.

“Sahur öğününü atlamamak gerekir. Sahurda sadece su içerek niyetlenmenin veya gece yatmadan önce yemek yemenin zararlı olduğu unutulmamalıdır. Çünkü bu beslenme tarzı yaklaşık 12 saat olan açlığı, ortalama 18 saate çıkarmaktadır. Bu da açlık kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesine ve buna bağlı olarak günün daha verimsiz geçmesine neden olmaktadır.”

Aynı zamanda, sahur öğününün ağır yiyeceklerden oluşması da yanlış. Çünkü gece metabolizma hızı düştüğü için yemeklerin yağa dönüşme hızı artıyor. Dr. Mehmet Uçar ise, sahurda beslenmeyle ilgili şunları söylüyor:

“Bu nedenle sahura mutlaka kalkılmalı ve bu öğünde yumurta, süt, yoğurt, peynir gibi besinlerden oluşan bir kahvaltı yapılmalı ya da çorba, sebze ve kurubaklagil yemeklerinden oluşan bir öğün tercih edilmelidir.”

Enerjisi yüksek besinler tüketmek doğru değil

Ramazan’ın yemek kültürü açısından en bilinen özelliği iftar sofralarında çeşitlilik ve bolluktur. Gün içinde kan şekeri düştüğünden kısa sürede çok miktarda besin tüketme isteği doğuyor.

Dr. Mehmet Uçar, iftarda çok hızlı bir şekilde ve çok yüksek miktarda besin tüketilmesinin kilo ve yağlanma olarak geri dönebileceğini anlatıyor. 

“İftarda, çorba içtikten sonra 15-20 dakika ara verip tekrar hafif gıdalarla devam edilmeli. Yemek bittikten bir buçuk saat sonra yarım saatlik hafif yürüyüşler, gün boyu açlık nedeniyle yavaşlayan metabolizmanın hızlanması ve besinlerin sindirimi için faydalı olacaktır.”

Dr. Uçar, beynin doyma hissini 15-20 dakika sonra verdiğini ve bu süre zarfında enerjisi yüksek besinler tüketmenin doğru olmadığından şöyle bahsediyor:

“Çok hızlı yemek yendiğinde bu süre zarfında yüksek miktarda, enerjisi yüksek besinler yenilebilir ve bu durum ilerleyen günlerde kilo alımına da zemin hazırlar. İftardan 30 dakika sonra tüketilen ana öğünde etli veya etsiz, az yağlı sebze yemeği ile az miktarda pilav, makarna veya börek yenebilir. Bunun yanında yoğurt, ayran veya süt tüketimi ihmal edilmemeli; süt ürünleri tüketiminin günde iki su bardağının altına düşmemesine özen gösterilmelidir.”

Kaynak: TRT Haber 


Kaynak : Trthaber.com.tr


11.05.2018 18:09:00