Erhürman, İçişleri Bakanlığında üst düzey kadrolar tamamlanır tamamlanmaz, vatandaşlık incelemeleriyle ilgili gelişmelerin de kamuoyuna açıklayacağını ifade etti.
Başbakan, Türkiye Cumhuriyeti yetkilileriyle görüşmek üzere TC Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay aracılığıyla randevu talep edildiğini de kaydederek, Sayın Büyükelçi, Türkiyedeki sıkıntılı ortamı da dikkate alarak en kısa sürede randevuyu almak için gerekli girişimleri yapacağını söyledi dedi.
Erhürman, bugünkü basın toplantısında soruları yanıtladı.
Vatandaşlık konusundaki soruları da yanıtlayan Erhürman şunları aktardı:
Hükümet programında da açıkça yazdığı gibi Bakanlar Kurulu tarafından vatandaş yapılması zorunlu görünenler vatandaş yapılır hükmü kalkacak. İstisnai vatandaşlığın ikinci türü olan spor, kültür, ekonomi gibi konularda yararlı hizmetleri bulunanlarla ilgili konu ayrıntılı kriterlere bağlanacak. İlk defa vatandaş olanlar önlerindeki ilk seçimde oy kullanamayacak. Bu konularda 4 partinin hemfikirliği var. Bu çalışmanın başlatılması için düğmeye basmadık. Özellikle İçişleri Bakanlığı bünyesinde üst düzey kamu görevlisi açısından henüz ihtiyaç giderilmedi.
Yurttaşlık konusunda başka bir soruyu yanıtlayan ve bu konuda hukuki bilgi veren Başbakan, yurttaşlığın idari işlem olduğunu, idari işlemlerin ağır bir hukuki sakatlık veya hile içermediği durumlarda 75 gün içinde geri alınabileceğini, vatandaşlıkların da bu hukuki çerçevede değerlendireceğini söyledi.
Erhürman, Vatandaşlıklarda ne kadar geriye gidilecek? sorusunun cevabı burada yatıyor; Yok hükmündeki işlemlerde 50 sene bile geriye gidebilir. 50 yıl önce yapılsa bile ağır bir hukuki sakatlık varsa o işlem geri alınabilir. Ancak o işlem usuli bir sebeple hukuka aykırıysa, hile de yoksa o 75 gün içinde geri alınabilir. 76ncı gün geri alınamaz dedi.
Tufan Erhürman, vatandaşlık konusunda öncelikli incelenmenin son dönemde yapılan 2 bin civarındaki istisnai vatandaşlıklarla ilgili olacağını söyledi.
23.02.2018 21:44:00