Bu dönemde Kıbrıs sorunundaki tek hareketin, TC ve Yunanistan Dışişleri bakanlıkları arasında 12 Nisanda yapılacak teknik düzeyli görüşme olduğu, ancak yalnız Kıbrıs sorunu değil iki ülke arasındaki bütün meseleler ele alınacağından Kıbrıs sorunu özelinde bir gelişme olmasının beklenmediği, bu görüşmede Yunan tarafının, Türkiye ile arasındaki tansiyonu düşürmek arzusunda olduğu haber verildi.
Fileleftheros Kıbrıs Sorunu Hiçbir Yerin Ortasında Bulunuyor
Hareketlilik Ancak Türkiye ile Yunanistan Arasındaki Diyalog Sonuç Verirse Olabilir başlıklı haberinde, Kıbrıs sorunu müdahillerinin BM Genel Sekreteri ile en son 6 önce New Yorkta bir araya geldiğini, bir sonraki benzer temasın da gelecek Eylüldeki BM Genel Kurulu çerçevesinde gerçekleşeceğini yazdı.
Bu iki toplantı arasında Kıbrıs sorunu, hiçbir yerin ortasında duruyor, olgular değişir ve müdahiller Antonio Guterrese farklı bir şey söyler mi bundan kimse emin olamıyor vurgusunu yapan gazete, şu anda Kıbrıs sorununa dair tek hareketlilik diye nitelediği Türkiye-Yunanistan arasında 12 Nisanda gerçekleşecek görüşmenin ise, gündemi çok geniş olduğundan Kıbrıs sorununda herhangi özlü bir diyalog başlamadığına dikkat çekti.
Gazete, müzakerelerin Crans Montanada koptuğu yerden yeniden başlaması için iki garantörün oturup güvenlik ve garantiler konusunu sonuç verebilecek şekilde görüşmesi gerektiğine işaret ederek özetle şöyle devam etti:
Soru, Kıbrıs Rum tarafı iki ülkenin alacağı bir kararı kabule hazır olup olmadığıdır. Bu gelişmeyle Türkiyenin yalnız istediği zamanı kazanmakla kalmadığı, daha çok da (12 Nisandaki görüşme hasebiyle) Kıbrıs sorunuyla meşgul olan tek ülke olduğu ortadadır. Kıbrıs tarafı, şu anda (Genel Sekreterin Kıbrıs Geçici Özel Danışmanı) Jane Holl Luteun Kıbrısa yapacağı yeni bir ziyaretin farklı bir şey getirmeyeceğini değerlendiriyor. Adaya gelse ve iki liderle temas etse bile, geçen defa görüştüklerinden ne değişecek, muhtemelen hiçbir şey. O da farklı bir şey çıkabileceği inancıyla Türk-Yunan diyaloğunda gelişme bekliyor.
Kıbrıs sorununda herhangi bir hareketlilik olmadığına göre Genel Sekreterin, önümüzdeki günlerde Güvenlik Konseyine sunacağı iyi niyet raporunda ne yazacağının merak konusu olduğunu belirten gazeteye göre Rum tarafı raporda, Luteun temaslarının sonuçlarından söz edilmesini zor görüyor. Ya genel anlamda gelişmelere veya tarafların müzakereleri yeniden başlatmaya çalışmadıklarına atıf yapması beklendiğinden Rum tarafı, yine iki toplumlu konularda ve teknik komitelerdeki gelişmelere genel atıf yapılacağı kanaatinde.
Habere göre Rum tarafı öncelikle, Genel Sekreterin, -olguları olduğu gibi bırakamayacağından- nasıl hareket etme niyetinde olduğunu görmek istiyor. Bir ara Guterresin de karar alması ve Kıbrıs müzakerelerini ileri götürüp götürmeyeceğini söylemesi gerektiği kaydedilen haberde Soru, bunu yakında mı yapacak yoksa bütün tarafların yeniden New Yorkta olacağı Eylül ayında mı? vurgusu yapıldı.
Haberinin Üçlü Görüşmeler Etkilemiyor başlığıyla ayırdığı bölümünde, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastaiadisin bu dönemde ağırlığı üçlü görüşmelere veriyor ve Kıbrıs sorunuyla ilgilenmiyor göründüğünü belirten gazete, durumun aslında böyle olmadığını savundu ve Rum yönetiminin, üçlü görüşmelerin Kıbrıs sorunundaki gelişmelerden bağımsız yürütüldüğü ve müzakereler ile üçlü görüşmeler arasında herhangi bir bağlantı bulunmadığı iddiasında olduğunu ekledi.
KATRUGALOS CUMA GÜNÜ LUTE İLE GÖRÜŞECEK
Haftalık Kathimerini Atina, Ankara İle Tonları Düşürmek İstiyor
Olası İstikrarsızlık Dönemine Dair Hazırlık Sürüyor, Yunan MEBi Konusunda da Nihai Karar bekleniyor başlı haberinde NATOnun 70inci kuruluş yıldönümü nedeniyle ABDde bulunan Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgos Katrugalosun Cuma günü Genel Sekreterin Kıbrıs geçici özel danışmanı Jane Holl Lute ile görüşeceğini haber verdi, görüşmeye dair başka detay aktarmadı.
Gazete Yunanistanın Türkiyede bugün gerçekleştirilecek yerel seçimlerin ardından Ankaranın agresif tonlarını yavaş yavaş düşüreceği ve Yunanistan ile arasında planlanan gerilimi azaltma maksatlı temaslara başlayacağı kanaatinde olduğunu yazdı.
YUNANİSTANIN TÜRKİYEDEKİ YEREL SEÇİMLER SONRASI İÇİN PLANLARI
Yunanistanın Türkiyedeki muhtemel bir istikrarsızlık dönemi ihtimaline de hazırlandığını yazan gazete, öne sürdüğü istikrarsızlık döneminin şu 4 ana unsurdan kaynaklandığını savundu:
1-Aksine açıklamalarına rağmen Recep Tayyip Erdoğanı da endişelendirmeye başlayan ekonomik kriz.
2-Ankaranın S-400 füzeleri edinmesi gibi durumlarda uçurum niteliği de kazanan Türk-Amerikan ilişkilerindeki zorluklar.
3-ABDnin de siyasi desteğiyle Yunanistan, Kıbrıs ve İsrail ekseninden sonra Ankaranın eski kuşatılma sendromunun canlanması ve güçlenmesi.
4-İktidar partisi AKPnin, bugün gerçekleştirilecek yerel seçimlerde sonucu ne çıkarsa çıksın- ilk kez sallanması.
Gazete Türkiyedeki yerel seçimlerin ardından Yunanistanın karasularını 6 deniz milinden 12 deniz miline çıkarma konusundaki nihai kararı alacağı ve Münhasır Ekonomik Bölgesini ilan edeceğini de haberine ekledi.